Стефан Стоянов

Стефан Стоянов

Заместник-кмет на Пловдив

Стефан Стоянов е заместник-кмет на Пловдив от ноември 2011 г. и в момента изпълнява своя втори мандат. В момента отговаря за образование и бизнес развитие, европейски политики и международни отношения. В края на 2016г. е отличен като един от 100-е иноватори за Централна и Източна Европа според престижната класация на Google, Visegrad Fund and Financial…

Стефан Стоянов е заместник-кмет на Пловдив от ноември 2011 г. и в момента изпълнява своя втори мандат. В момента отговаря за образование и бизнес развитие, европейски политики и международни отношения. В края на 2016г. е отличен като един от 100-е иноватори за Централна и Източна Европа според престижната класация на Google, Visegrad Fund and Financial Times заради проекта за въвеждане на монтесори педагогика в предучилищното образование. Един от финалистите на Innovation in politics award във Виена в края на 2017г. заради програмата за въвеждане на облачни технологии в общинските училища в Пловдив.

По време на първия си мандат създава отдела за бизнес развитие, което е ново звено в администрацията, занимаващо се с работа с потенциални инвеститори и планиране на политики за подпомагане на бизнеса.
С работата си подпомага развитието на IT и аутсорсинг индустриите в Пловдив, както и популяризирането на града като втори национален център в тези сектори. Участва в създаването на обединението Тракия икономическа зона и в популяризирането на региона като национален индустриален център.
В сектор образованието стартира редица реформи и нови образователни проекти, като въвеждането на Монтесори педагогика в публични детски градини, Въвеждането на Google апликация за образование (G suite) и Windows 365, стартирането на програми за иновативни училища, техническа помощ за подпомагане на учебния процес, подпомагане на професионалното образование. Той е един от инициаторите на Образователно-индустриален борд, целящ подобряване на връзките между бизнеса и публичното образование и развиването на дуалното обучение в професионалните гимназии в региона.